Bylinné sirupy (FAQ)

Není 10% bylinné složky málo?

Vždy jde o zachování vyváženého poměru chuti bylinky a sladkosti.

Další významnou roli hraje náš závazek nekonzervovat chemií. K tomu je ale potřeba, aby bylo v konečném produktu co nejmenší množství vody. S vyšším podílem bylinných extraktů nebo šťáv podíl vody narůstá. Sirup se pak po otevření (ale i před ním) stává náchylnější ke kažení.

Nakonec je také třeba říct, že bylinné extrakty nejsou u všech produktů na trhu stejné. Každá společnost má vlastní recepturu či dodavatele a síla extraktů se může velmi lišit. Nelze tedy bez dodatečných informací srovnávat 10% obsah extraktu „A“ s 20% extraktu „B“. Také je třeba si uvědomit, že například čerstvě vylisovaná zázvorová šťáva přímo z kořene má úplně jinou potenci a kvalitu, než například vodní výluh ze sušeného zázvoru.

Proč se mi rakytník odděluje a jak ho mám promíchat?

Protože používáme 100% rakytníkovou šťávu přímo od pěstitele, není nijak rafinována. Takováto šťáva přirozeně obsahuje několik procent blahodárných olejů, které se postupem času vždy oddělí od složek obsahujících vodu. Jelikož je olej lehčí jak voda, vytváří se ve vrchní části rakytníkového sirupu oranžová „čepice“, která je jen důkazem kvality vstupních surovin. Mohli jsme se rozhodnout pro nějaké emulgující (spojující olej a vodu) „Éčko“, které by situaci „napravilo“, ale to by bylo proti naší filosofii…

Sirup nemícháme (i když můžeme). Necháme láhev položenou ve vodorovné poloze a při nalévání se obě části promíchají samy.

Jak je možné, že je pšeničný sirup bez lepku?

Jednoduše řečeno se v procesu výroby pšeničného sirupu nejprve oddělí z mouky dvě hlavní složky – škrob a lepek. Každá se následně zpracovává zvlášť. Sirup se zpracovává z odlepkovaného škrobu a lepek se použije na jiné produkty. Aby mohl být produkt označen jako bezlepkový, musí splňovat přísné normy Evropské unie. Specifikace pšeničného sirupu. 

A cena?

Cena je naprosto úžasná, díky kompletní hodnotě produktu a širokým možnostem využití. Dokážete najít stejně hodnotný produkt za takto nízkou cenu? Viz prodejny, se kterými spolupracujeme.

Musím mít sirup po otevření v lednici?

Abychom vám mohli garantovat 30-ti denní záruku i po otevření, musíme doporučit skladování pouze v chladničce. Podle našich experimentů víme, že některé sirupy jsou ke znehodnocení náchylné více (jitrocel, černý bez plod) a některé méně (černý bez květ, zázvor, rakytník). Skladováním v chladničce budete mít zkrátka jistotu. Doporučujeme vám cca 20 minut před použitím sirup vyndat, aby se trochu ohřál a lépe tekl.

Je opravdu váš sirup bez chemické konzervace?

V tomto ohledu jsme zcela nekompromisní. Jediná složka přispívající k uchování sirupů je BIO citrónový koncentrát, který slouží ke snížení pH (nižší pH snižuje riziko mikrobiální kontaminace). Žádné konzervanty nepoužíváme. Hotový produkt je šetrně pasterován.