Dobroslad

výtažek z ječmenného sladu

Dobroslad je přírodní sladidlo vyrobené z ječmene. Svým vzhledem, především tmavou barvou připomíná med. Jeho použití je všestranné: od náhražky cukru v čaji nebo kávě, až po vysoce kvalitní přísadu do koláčů, dortů, pudinků, kaší z vloček nebo jiných jídel.

Použití sladu jako přírodního sladidla nabízí řadu výhod. Způsobuje pomalejší nárůst hladiny cukru v krvi než bílý či hnědý cukr. To znamená, že je v porovnání s cukrem vhodnější pro lidi, kteří chtějí udržovat hladinu glukózy v krvi v určitých mezích. Sacharidy, které obsahuje Dobroslad, jsou podobné těm, které obsahuje ječmen a další celá zrna.

Dobroslad je bohatý na minerály: vápník, draslík, železo, hořčík, vitamíny: provitamin A, vitamin B1, vitamin B2, vitamin B4, vitamin B5, vitamin B6 a vitamin E a beta-karoten. Pro své výživové hodnoty je doporučovaný dětem, těhotným ženám, sportovcům a rekonvalescentům. Glykemický index má hodnotu 42, je tedy pro diabetiky vhodnější, než bílý cukr (sacharóza má glykemický index 70, glukóza 100). Obsahuje v zrnu se přirozeně vyskytující lepek v množství 1239 mg/kg.

Dobroslad se skvěle hodí do většiny koláčů a pečiva. Zatímco z umělých sladidel nelze vyrobit dobré těsto (nehledě k jejich spornému působení v lidském těle), sladové koláče a pečivo jsou dokonalé. S menším množstvím cukru a kalorií, ale stále s výbornou chutí. Navíc neředí těsto!

Čím je Dobroslad tak jedinečný?

Sladovna, kde se Dobroslad vyrábí, se nachází na severu Srbska v autonomní provincii Vojvodina. V této oblasti se hojně vyskytuje minerál Klinoptilolit. Ječmen na polích je tímto minerálem příznivě ovlivňován a spolu s teplým podnebím představuje ideální základ pro slad s lahodnou chutí, vysokým obsahem minerálů a skvělými vlastnostmi při pečení.

Klinoptilolit – jeho původ a složení

Klinoptilolit je přírodní, mikroporézní aluminosilikátový minerál (zeolit), který se v přírodě nalézá ve vulkanických horninách. V přírodě je tento minerál neaktivní. Aktivuje se procesem mechanické a tepelné úpravy, při níž se zvětšuje volný povrch částic, čímž se zvyšuje jejich absorpční schopnost a kapacita výměny iontů. Jde o 100% přírodní, netoxický a inertní prostředek.

Klinoptilolit se skládá z tetraedru SiO4 a AlO4, které tvoří kostru krystalů, mezi nimiž se nalézají kanálky a dutiny a v nich vázané ionty K+, Na+ a Ca2+. Ty se snadno vyměňují s jinými ionty v daném prostředí. Mikročástice klinoptilolitu dodávají buňkám živiny a odstraňují z nich odpadní produkty buněčného metabolismu.
Studie z posledních let zkoumají potenciál klinoptiolitu jako antioxidantu a prostředku při léčbě rakoviny.

Tab. Srovnání obsahu minerálů v Dobrosladu a medu

Technologie výroby
Výroba Dobrosladu probíhá ve třech fázích:

  1. Výroba sladoviny se odehrává v samostatné místnosti – varně. Základem jejího vybavení jsou kotle na výrobu sladoviny a mlýny na drcení sladu. Výroba začíná semletím leštěného sladu ve válcovém mlýnu. Semletý slad se smísí se čtyřnásobným množstvím vody o teplotě 50°C. Tato technologická operace se nazývá zákvas. Postupně se teplota směsi drceného sladu s vodou zvyšuje z 50°C na 75°C, přičemž se načas zastaví kvůli procesu peptonizace (na 50 – 52°C) a sacharifikace (65 – 70°C). Během procesu vaření se semletý materiál rozpouští. Štěpením enzymů za optimální teploty díky peptonizaci a sacharifikaci při zahřívání a vaření je dosaženo intenzivního rozpadu. Škrobové a bílkovinné složky se přemění na jednodušší formy, z nichž vzniká výtažek. Takto se získá sladovina s 11,2% výtažku.
  2. Svařená sladovina se odpařuje na dvoustupňovém vakuovém odpařovači při teplotě 60°C. Když dosáhne obsah sušiny 80%, je Dobroslad hotov.
  3. V České republice je Dobroslad stáčen do uživatelských balení dle způsobu použití (920g, 5kg a 10kg) a následně putuje k Vám na stůl. Balení ve skle s twist-off uzávěry jsou šetrně pasterována, aby vám Dobroslad co nejdéle vydržel.