Džemy extra speciální (FAQ)

Proč zrovna 65% ovoce? Proč ne 50% nebo 100% ovoce?

Aby náš džem spadal do nejvyšší kategorie „výběrových (extra) džemů“, musí obsahovat minimálně 45% ovoce. Dávat v tomto případě 50% ovoce, znamená tak trochu vyrábět „na jistotu“. Nedáváte ovoce příliš mnoho, protože je logicky mnohonásobně dražší surovinou než cukr (či jiné sladidlo) a oněch 5% navíc zajistí, že se při drobné chybě ve výrobě pořád vejdete do nařízeného množství. Takto my nepřemýšlíme. Ovoce dáváme maximální množství, při kterém je džem ještě chutný. Příliš mnoho ovoce, které je přirozeně kyselé, vytvoří příliš kyselou hmotu, která vás jednoznačně neláká k namazání na chleba. Poměr 2 dílů ovoce k 1 dílu sladidla nám vyšel jako optimální a vyvážený.

Co znamená, že je džem „speciální“?

Vyhláška stanovuje, že speciální džemy mohou obsahovat maximálně 40g sacharidů na 100g výrobku. Do toho se počítají nejen sacharidy přidané, ale také ty, které se přirozeně vyskytují v ovoci. Naše džemy obsahují kolem 35g sacharidů na 100g ovoce a z toho je pouze kolem 23g jednoduchých cukrů.

Jak je možné, že teplota při výrobě nepřesáhne 85°C? To džemy nevaříte?

Džemy vaříme, ale ne při 100°C, kdy se rychle ničí hodnotné vitamíny. Podobně, jako v tlakovém hrnci vaříte potraviny kratší dobu, protože teplota varu s rostoucím tlakem stoupá (až k cca 130°C), tak při snížení tlaku teplota varu klesá. Můžete si tedy představit, že džemy připravujeme v „papiňáku“, ve kterém místo zvyšování tlaku, tlak snižujeme, a díky tomu vaříme při teplotě do 85°C. Zachováváme tak barvu, chuť, aroma i vitamíny v ovoci obsažené.

Jak je možné, že je pšeničný sirup bez lepku?

Jednoduše řečeno se v procesu výroby pšeničného sirupu nejprve oddělí z mouky dvě hlavní složky – škrob a lepek. Každá se následně zpracovává zvlášť. Sirup se zpracovává z odlepkovaného škrobu a lepek se použije na jiné produkty. Aby mohl být produkt označen jako bezlepkový, musí splňovat přísné normy Evropské unie. Specifikace pšeničného sirupu. 

A cena?

Čím více obsahuje džem ovoce, tím je cena vyšší. Netřeba ani zmiňovat násobnou cenu BIO surovin. Přesto se nám podařilo dodávat vám džemy, které jsou levnější, než mnohé jiné vyráběné z bílého cukru a v konvenční (ne-BIO) kvalitě. Přesvědčte se sami viz prodejny, se kterými spolupracujeme

Musím mít džem po otevření v lednici?

Jednoznačně ano. Díky nízkému obsahu sladidla (které je přirozeným konzervantem) a absenci chemických konzervačních látek, neexistuje jiný způsob, jak po otevření obsah uchránit před zkažením. Vlastně existuje ještě jeden – rychle ho sníst!

Je opravdu váš džem bez chemické konzervace?

V tomto ohledu jsme zcela nekompromisní. Jediná přidaná složka přispívající k uchování džemu – v tomto případě se týká pouze jahodového – je BIO citrónový koncentrát, který slouží ke snížení pH (nižší pH snižuje riziko mikrobiální kontaminace). Ostatní ovoce je v daném množství dostatečně kyselé samo o sobě. Žádné konzervanty nepoužíváme. Hotový produkt je šetrně pasterován.